30 Ное. 2010

Капаните на солариума

Любопитно No Comments

Някои хора предпочитат солариума пред естествения слънчев тен. Те обаче не подозират, че се излагат на опасност. Оказва се, че изкуствения тен е много по-опасен от естествения по отношение на риска от заболяване от рак на кожата. Съвременните лампи излъчват 15 пъти повече ултравиолетови лъчи, отколкото слънцето.

По този начин за 30 минути организмът получава средната дневна доза ултравиолетови лъчи. Изкуственият тен води не само до рак на кожата, но и до преждевременни бръчки, промяна в цвета на кожата и даже катаракта. Под въздействието на ултравиолетовото лъчение могат да се активизират много опасни заболявания, например кожна туберкулоза. Със солариума е свързано и увеличаването на заболеваемостта от меланома при хора до 40 години и рак на кожата при жени до 20 години. Специалистите препоръчват на младежите до 18 години да не прибягват до подобни методи за придобиване на изкуствен тен. Ежегодно в целия свят по данни на Световната здравна организация се регистрират повече от 132 000 случая на злокачествена меланома и около 66 000 смъртни случая от различни форми на рак на кожата.

Тези цифри продължават да се увеличават: в Норвегия и Швеция ежегодната заболеваемост от меланома се е повишила за последните 45 години повече от 3 пъти, в САЩ – 2 пъти, достигайки 1,1 милиона случаи годишно. Най-високо ниво на заболеваемост се наблюдава в страните, където населението има светла кожа и където е много популярен слънчевият тен: в Австралия, Нова Зеландия, Северна Америка и северноевропейските страни.

Специалистите препоръчват да се спазва умереност при натрупването на тен, да се избягват солариумите и задължително да се ползват слънцезащитни средства.

„Ако хора под 35 г. редовно ходят на солариум, опасността в определен момент да развият злокачествен рак, третият най-смъртоносен тип рак, се увеличава със 75%“, съобщава проф. Екхард Бреитбард .
„Колкото по-млад е даденият човек, толкова по-голяма е опасността“, допълва той.

Солариумът вече е забранен за лица под 18 год. освен в Германия,още в Австрия,Белгия,Австралия,Франция,Великробитания.

No Responses to “Капаните на солариума”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.