16 Ное. 2010

Бенките

Любопитно Коментарите са изключени за Бенките

Бенките представляват образувания, изградени от меланоцити – пигментообразуващите клетки на тялото или техни производни.
Точният произход на пигментните невуси все още не е изяснен докрай.
Според едни теории те са доброкачествени тумори, а според други – вродени или унаследени дефекти на кожата, резултат от смущения в ембрионалното развитие. Някои дори предполагат, че невусите са атавистични остатъци от твърдите обвивки на нашите предци.

Бенките показват голямо разнообразие в зависимост от своя произход (вродени или придобити), размер, клинична картина, анатомична локализация, разположение на невусните клетки в кожата, цитологични и хистологични особености.

Те се срещат в около 1% от новородените деца от бялата раса. Обикновено хората придобиват своя максимален брой бенки към 25-30-годишна възраст. С напредване на годините някои от тях могат да изчезнат.
Основен фактор за възникването им е слънчевото облъчване, особено при лица със светла кожа. За лекарската практика е особено важно разграничаването между диспластичните и обикновените пигментни невуси.

Характерни за диспластичните са неправилните, лошо очертани граници, неравномерната пигментация, огнищата от черен пигмент и по-големият размер. Като потенциални предшественици на злокачествения меланом те изискват повишено внимание.

Пациентите с такива невуси подлежат на активно наблюдение от лекар-дерматолог, а при необходимост тези кожни образувания трябва да бъдат отстранени оперативно.

Диагнозата и проследяването им се подпомагат от съвременния образно-диагностичен метод , наречен дерматоскопия. При откриването на промени в дадено пигментно кожно образувание трябва винаги да заостря вниманието на човека и да бъде сигнал за консултация с лекар-дерматолог.
Отстраняването на пигментните невуси се провежда чрез оперативно изрязване в зоната на здравата кожа  от квалифициран специалист в тази област.. При някои видове бенки полезни могат да бъдат електрокоагулацията, лазерното лечение и криотерапията.

Постигането на добър козметичен ефект в много голяма степен зависи от опита и уменията на лекаря, извършващ манипулацията.

В Центъра за кожно-венерологични заболявания диагностиката се извършва от нашите специалисти с помощта на дигитален дерматоскоп –Вие виждате характера на вашата бенка на компютърния монитор,отпечатва Ви се цветна снимка и при следващия преглед може да се проследи промяната в характера на наблюдаваната лезия.Всичко е изключително нагледно и компетентно.

Консултант при нас е проф.Елена Обрешкова – най-изявения специалист  в тази област.

При необходимост тя ще ви постави и точна хистологична диагноза след вземане на биопсия.

Comments are closed.