30 Ное. 2010

Хипократ

Любопитно Коментарите са изключени за Хипократ

Хипократ може да приемем и за наш съвременник в много отношения. Пазенето и възстановяването на здравето ни е останало от него. В божествените храмовете на Египет младият Хипократ (460 – 377 г. пр.Хр) от остров Кос имал възможността да се запознае със свещените книги и херметизма, шесттомната анатомия на Атоитис (основател на фараоновата династия 3500 години пр.Хр.) и с най-стария медицински трактат, който обединява клиничното описание и терапията (1700 години пр.Хр). Безспорно той се е учил от Питагор, Хераклит, Демокрит и др. За делата си и творбите в т.н. “Хипократовия сборник” от 153 съчинения в 72 обемисти книги по-късно Хипократ е приет за родоначалник на съвременната медицина.

ИЗБРАНИ МИСЛИ И АФОРИЗМИ

– Нито преситеността, нито гладът, както и всичко друго, не са полезни, когато преминават естествените си граници

– Да се избягва умора, когато има недостиг в храната

-Виното, смесено с равни части вода, разсейва неспокойствието, прозевките и тръпките

-Болестите имат три причини: едната и храненето, втората черпи своя произход от това, което идва до човека от въздуха и атмосферата, а третата причина е съставена от разнородни агресии, като: падането, нараняването, прекомерната умора и други подобни прояви. Последствията на тези причини са съразмерни на тяхната сила.

* Ние не умеем да използваме видимите неща, за да размишляваме върху невидимите… Предсказанието не се ли състои в способността да откриваш скритите неща с помощта на тези, коти познаваш, да предвидиш бъдещето чрез настоящето, живота чрез смъртта? Този, който притежава това изкуство, няма никога да греши.

* Между изкуствата има такива, които са мъчителни за тези, които те изпълняват, и благотворни за тези, които ги използват. От този вид е изкуството, което гърците наричат медицина. Лекарят е свидетел на ужасяващи неща и от нещастията на другите той създава личните си мъки.

* Да се молиш е безспорно отлично, но като призоваваш боговете, трябва сам да си помогнеш.

Comments are closed.